top of page
  • katafont

Tárgyaink vonzásában // egyszerűbb gyermekkor


kép forrása: www.scandiborn.co.uk

Designerként sokat foglalkozom tárgyakkal, illetve azok emberekre gyakorolt hatásaival. Tervezőként és fogyasztóként is általában előnyben részesítem azokat a termékeket, ahol látszik, hogy a formák, a színek, az arányok át vannak gondolva, nincsenek felesleges, indokolatlan részletek, legyen szó bármilyen használati tárgyról. Amikor Vince megszületett, nézegettünk játékokat, amiket majd szeretnénk beszerezni neki, azonban csalódottan láttam, hogy a piac telis tele van túlbonyolított, villogó, zenélő, beszélő (!) játékokkal, amikbe megpróbáltak minnél több funkciót, vagyis játékot belesűríteni, mondván, hogy minnél többféle inger éri a babát, az annál jobban fejleszt és annál több ideig elvan vele a gyerek egyedül...

Dr. Vekerdy Tamás, pszichológus írásait olvasva visszaigazolást kaptam arról, hogy miért érzem azt, hogy nincs szükség kifejezetten "készségfejlesztő" játékokra vagy tárgyakra ilyen pici korban: egy játék annál jobb, minnél egyszerűbb, minnél inkább alapvető fizikai törvényszerűségek alapján működik, mert abból sokkal többet tanul egy kisgyerek, mint abból, ha megnyomja a gombot és az világít meg zenél. Mert azt egyszerűen nem tudja még megérteni. Persze Vincének is van néhány ilyen zenélő villogó játéka, de ezeket általában hamar megunja, pont azért mert nem érti meg a működését és ezért inkább átsiklik felette. Ehhez képest pl. a csattogós lepkéjével fél óráig is elszórakozik, mert ott látszik a szerkezet, látszik az ok-okozati összefüggés. De két kavics is ugyanúgy lehetőségek tárházát jelenti egy ilyen kicsi baba számára, akinek minden hang, minden anyag, minden szín vagy forma újdonságot jelent...

Zárójelben megjegyzem, hogy természetesen anya meg apa okostelefonja vagy iPad-je nálunk is a legkedveltebb szórakozások közé tartozik, olyan 1-1,5 éves kor között Vince meg is tanulta kezelni (!) Ez valószínüleg azért alakult így, mert tőlünk is azt látja, hogy sokat nyomkodjuk, nem azért mert érti a működést. De valószínüleg nem is érdekli, hogy megértse. Nálunk van erre egy megállapodás, hogy mikor és mennyit használhatja ezeket játékra vagy mesenézésre. Teljesen nem szeretnénk letiltani róla, ebben is mint sok minden másban a mérték és a következetesség a lényeg szerintem...nehéz kérdés ez, önmagában sokat lehetne írni róla...

Na de visszakanyarodva a fenti gondolatmenethez, ezt az irányt ki lehet terjeszteni a gyerek egész környezetére is. Egy jól kiválasztott semleges falszín a babaszobában, letisztult formájú bútorokkal nagyon szépen teret tud engedni a játéknak, és a gyerek fantáziájának. Az egyszerűbb vonalvezetésű bútorok, geometrikus formák megnyugtató hatást, rend-érzetet keltenek, még akkor is, ha egyébként egy lábnyomnyi hely nincs a földön a játékoktól. Csak mert nálunk pl. általában ez a helyzet. A különböző textilek és dekorációk variálásával pedig kiválóan lehet változtatni a szoba hangulatát, és nem utolsó sorban egyszerűbb és költséghatékonyabb is ezeket cserélgetni, mint pl. a falszínt vagy a bútorokat.

Most hoztam Nektek néhány bababútort és játékot ami nekem szerelem volt első látásra. :)

Amikor a baba még nem ülhet, de már figyel és érdeklődik a külvilág iránt, egy ilyen LEVO pihenőszék nagyon praktikus bútordarab tud lenni. A Charlie Crane francia designstúdió gyönyörű terméke.

kép forrása: www.charliecrane.fr

Ez az a bölcső amihez hasonlót mindenképpen be fogok szerezni a következő babuci születése előtt, mert szerintem zseniális!!! Egy holland tervezőpáros, az Ontwerpduo alkotta meg a Rockid névre hallgató csodabölcsőt.

kép forrása: www.ontwerpduo.nl

Babaház dán módra. Funkis House a Ferm Living-től. Egyszerű mégis különleges! Tetszik, hogy nem klasszikus ház formája van, hanem a kortárs építészet jegyeit hordozza, a natúr fa pedig tökéletes anyagválasztás.

kép forrása: www.fermliving.com

A Wobbel Board szerintem egy szuper készségfejlesztő játék, pedig igazából csak egy hajlított fa lemez. Abszolút követi a fent említett irányvonalat. Magyarországon Varázspalló néven fut és itt tudjátok megvásárolni.

kép forrása: www.babipur.co.uk

A Mouse gyerekszék a Nofred-től pedig szintén szuper design! Nem véletlen ez az érdekes forma, hiszen a háttámlán lévő résbe a kicsik gerince kényelmesen bele tud simulni, anélkül, hogy a háttámlába ütközne, a többi rész pedig szimmetrikusan tartja a hát többi részét.

kép forrása: www.nofred.com

A Rocky átalakítható babaágy tulajdonképpen együtt nő a babával! Ami nagyon tetszik benne, hogy arra is gondoltak, hogy a nagytesó is tudja még használni szuper bunkerként, ha a kicsi megérkezik, így közös játéknak is kiváló. A kiságy a német Jaell und Tofta designstúdió alkotása.

kép, videó forrása: www.jaellundtofta.com

Ti mi alapján választotok játékot vagy bútorokat a gyerkőcnek, mi a véleményetek erről az irányról? :)

Ha tetszett a cikk, megtaláltok a facebookon is.

Sziasztok, szép hétvégét Nektek! :)

#design #furnituredesign #toydesign #babaszoba #bababútor #bútor

0 comments
bottom of page