top of page
  • katafont

MINIMAL, otthonosan!Amikor a tárgyaimat tervezem, mindig él a fejemben egy kép, egy környezet, ahová illeszkednének, amilyen világba passzolnak. Ez a világ valahol a minimál, geometrikus, letisztult irány és a klasszikus, kicsit tökéletlen, emberi kéz alkotta értékeket, régi bútorokat, műalkotásokat őrző lakberendezési vonal között helyezkedik el. Ebben a világban egyszerű formák, alapszínek, időtálló anyagok és finom tapintású textúrák találkoznak egymással. Ami fontos: inkább kevesebb, mint több! :)


Tervezés során rengeteget szoktam inspirálódni pl. enteriőrökből is, ezért arra gondoltam, indítok itt a blogon egy MY INSPIRATIONS rovatot, ahová többek között ezekből a terekből fogok válogatni, hátha Ti is szívesen olvastok róluk.


Elsőként Zachit Tshuva építész egyik munkáját hoztam el Nektek, amelyben egy 1950-ben épült, 95 m2-es családi ház kapott teljesen új belsőt.A ház belmagassága eredetileg alacsony, 250 cm körül volt, így a födémet kibontották, a betongerendákat pedig natúran hagyták. Ez megnövelte a térérzetet, teljesen új, nagyvonalú arányokat adott a belső térnek.A konyha és a nappali egy térbe került. Az előttük lévő belső terasz felé a nagy üvegfelület nyitotta meg a látványt, szinte elmosva ezzel a határt a kinti és a benti környezet között.A beton födém-gerendák anyaga és repetitív ritmusa adott egy hideg/indusztriál alaphangulatot a térnek, így a burkolatokkal, berendezéssel kellett otthonosabbá, melegebbé tenni a környezetet.A minőségi természetes anyagok, a fa, a bőr, különböző kézi készítésű szőttesek és a Marokkói kézzel készített kicsi cementlapok a konyhafalon adnak egy "tökéletlen" ámde életszerű, emberi érzetet ennek az otthonnak. Ugyanezt a hatást hozzák a falon szereplő kézzel készült festmények, grafikák is.A berendezés kevés, ám csupa értékálló darabból áll. A színek, anyagok visszafogott használata, a kézzel készült darabok kedves tökéletlensége teszi emberközelivé számomra ezt az otthont.


A fotók forrását rájuk kattintva éritek el, vagy itt is.


Design: Zachit Tshuva

Fotók: Gadi Yosef

Bútorok: Arco collection


留言


bottom of page