top of page
  • katafont

Burkolatok a házbanBurkolatokat választani soha nincs túl korán. Amikor az ember még nem is tudja, hogy mikor fog új helyre költözni, már akkor el lehet kezdeni nézelődni, inspirálódni, megálmodni azt a hangulatot amit szeretne elérni az otthonában.


Mi régi házat vettünk, és nem volt túl sok időnk a felújításra, erről bővebben az előző posztban olvashattok.


Két szempont alapján kezdtük el a tervezést. Egyrészt tudtuk, hogy színben és anyagban a semlegesebb, hidegebb, naturálisabb vonalat preferáljuk, másrészt szerettünk volna igazodni a ház meglévő stílusához, ezt tovább vinni valamilyen formában.A házban több helyen megjelenik a baluszteres, íves, kerekded formavilág így úgy döntöttünk, ezt a jelleget fogjuk visszahozni az új burkolat tervezésénél is.Padlóburkolatok


Egy klasszikus cementlap jellegű 20x20-as padlólapra esett a választásunk, fehér alapon szürke mintával, szürke fugával. Ez lett a padlóburkolatunk az előszobában és a fürdőben/mosdóban. Karakterében hozza a házban előforduló szimmetrikus, íves formákat, viszont elég semleges ahhoz, hogy szabadon lehessen kombinálni más színekkel. Amikor padló- vagy falburkolatot választunk érdemes semlegesebb színű lapot választani, amit aztán lehet kombinálni erősebb színű kiegészítőkkel. A burkolatot elég problémás cserélni ha megunjuk, viszont kiegészítőkkel bármikor könnyedén újíthatunk a képen.
Ami a melegburkolatot illeti, tölgyfa padlót szerettünk volna lerakni halszálka mintában, de nem ám a klasszik halszálka parketta méretében, hanem egyel nagyobb léptékben. Ez viszont egyrészt nem lett volna túl költséghatékony, másrészt a konyhába is ez a burkolat ment volna (hogy a lenti térben egybefüggő lehessen a padlóburkolat), itt pedig nem árt ha vízzáró a padló. Így esett a választásunk a vinyl padlóra, ami egy ragasztott műanyag padló, szálas vagy tekercses formátumban lehet kapni és vízzáró réteget képez az aljzaton. Találtunk belőle szép tölgy színűt is, ami mintázatra is teljesen olyan mint a fa. Viszonylag sok fehér bútorunk van, ezek nagyon szépen mutatnak majd rajta. Ezt a szálas kivitelt bármilyen mintában le lehet rakni. Persze a szokványos mód a hajópadló minta, így kissé nagyra kerekedett a mesterek szeme, amikor előálltunk a halszálka mintával. Puffogtak is miatta rengeteget, de végül megcsinálták.
A végeredmény egy nagyon szép és nem utolsó sorban jól takarítható padló lett, pont olyan, amilyet elképzeltünk. A padlóknál egységesen profilozott festett MDF lábazatot használtunk, ennek a formája passzol a koncepcióba, fehér színével pedig szépen kiemelkedik a világosszürkére festett falból.Lépcső


A lépcsőhöz ugyanazt a vinyl burkolatot választottuk, csak nem szálas, hanem tekercses kivitelben, így színben egységes lesz a padlóval. Beton lépcsőről van szó, aminek a járófelületét és a homlokfelületét is ezzel az anyaggal burkoljuk majd. Ez még készülő félben van, amikor a felújítást csináltuk még nem volt konkrét elképzelésünk róla, hogy milyen legyen a lépcső, így inkább hagytunk időt magunknak arra, hogy kitaláljuk. Amikor megszületett a terv, több helyről kértünk be árat az elkészítésre, de mindenki horror összegért vállalta volna, így úgy döntöttünk, inkább mi magunk készítjük el.Falburkolatok


A konyhában és a fürdőkben a falra mindenhol klasszik 10x20-as fehér metrócsempe került, fehér fugával. Ez árban nagyon kedvező volt és mivel a padlónk viszonylag hangsúlyosabb mintájú, jól illik hozzá a semleges színű és formájú metrócsempe. Ebben az a jó, hogy többféle mintában lehet kirakni. Mi a konyhában halszálka mintában rakattuk fel, illeszkedve a padló mintájához, a fürdőkben pedig maradtunk a téglafal-mintánál.


A falak minden helyiségben világos szürke festékkel vannak lefestve, ez egy vízzel mosható festék, így a szennyeződések könnyen letisztíthatók róla. A világosszürke falon a fehér metrócsempe nagyon szépen kiemelkedik, finom kontrasztot állítva.


A falfestékből először mindig vegyetek egy kis dobozt mintának, hogy kipróbáljátok a helyszínen, mert más fényviszonyok között teljesen más lehet a szín is. Ugyanígy a fal-és padlóburkolatnál is érdemes 1-1 mintalapot mindig vinni magatokkal, hogy össze tudjátok nézni a színeket élőben. A felújítás alatt a táskám állandó kellékei voltak ezek...:)
A konyhapulton még nincs vízzárónk, mert a szokásos műanyag vízzáró nem annyira nyeri el a tetszésünket, és keressük az alternatív megoldásokat! Addig pedig lehet vigyázni, hogy ne folyjon be a víz hátra és ne essen be semmi a résen! :)A fürdőben egyébként a fali csempe csak azokon a részeken fut magasan, ahol fürdünk vagy zuhanyozunk. A többi részen 120 cm magasságig vittük fel. Úgy gondoltuk tök fölösleges lecsempézni az egész fürdőszobát, mert úgysem vizezünk mindenhol. Másrészt szerintem sokkal szebb így, nem nyomja össze a teret a sok csempe, és a költségek szempontjából sem mindegy.Ennyi lett volna a burkolatokról szóló cikkem, ha bármi kérdésetek van, írjátok meg, szívesen válaszolok rájuk! :)


Jó tervezgetést kívánok!


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page