top of page
  • katafont

Étkező - ahol összeül a család


Étkező. Ez az a tér, ahol nem csak eszünk, de időt töltünk együtt. Kávézunk, beszélgetünk egymással. Többnyire itt zajlanak a családi szülinapok, ünneplések. Általában itt készül a bevásárlólista is, vagy a napi teendők átgondolása reggelente.


Fontos, hogy az étkező és a hozzá kapcsolódó konyha funkcionális legyen, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapok flottul működjenek. Mindenkinek a saját szokásait kell először feltérképeznie, csak ez alapján tud aztán jól használható teret létrehozni. Ez komoly önismeretet igényel, és néha nehezebb feladat, mint gondolnánk.

Az első amit ebben a térben megálmodtunk, az a nagy kétszárnyú teraszajtó volt. Ez eredetileg ablak volt, mi ajtóvá bővítettük. Innen belátni az egész kertet, nyáron amikor kinyitjuk mindkét szárnyat, olyan mintha kint lennénk. Ez egy fedett teraszra nyílik, ami fölött a felső szintről is nyílik egy ugyanilyen. Aki most építkezik, vagy felújít, nagyon tudom ajánlani ezt a fedett terasz dolgot. Nem áznak kint a bútorok, bátran lehet kisbabát altatni, teregetni, és nem utolsó sorban elég jó élmény kimenni a szakadó esőben vagy hóban, és egy forró kávét szürcsölgetve kuckózni. Egy szó mint száz, a fedett terasz egy komplett helységgel növeli a lakótér méretét. Lesz róla majd külön poszt is, amint vállalható lesz a kinézete! :)Na de kanyarodjunk vissza az étkezőhöz. Ez az a tér, ahol összegyűlik a család apraja-nagyja, és finom ételek mellett örülünk egymás társaságának. Szerettük volna, hogy hívogató, barátságos hangulatot hozzon, világos legyen, harmonizálva a konyha színeivel.


Központi szerepben a 6 fős ovális étkezőasztal, ezt körbe lehet ülni, így a tér közepén helyeztük el, hogy kényelmesen maradjon hely körülötte. A lehető legközelebb a konyhához és a teraszajtóhoz, hogy sok fényt kapjon. Mellé a falra keskeny polcok kerültek, így ezek se vesznek el helyet a térből. Egyébként kb 1-1,2 m távolságot érdemes hagyni a fal és az asztal között, ahhoz, hogy kényelmesen le tudjunk ülni és még mögöttünk is lehessen közlekedni.Gyakran közlekedünk a teraszajtón keresztül ki a kertbe, ezért került ide egy fogas meg egy cipőtartó kosár. Ne tévesszen meg senkit a fotó, ez általában tele van a gyerekek kinti-benti cuccaival, pulcsik, kabátok, cipők stb. Most csak a fotó kedvéért ilyen szép rendezett. ;)
Ez a koloniál stílusú komód itt volt a házban, amikor beköltöztünk. Sajnáltam volna kidobni, mert szerintem jó méretű és praktikus az elosztása is, így inkább felújítottuk. Világos rózsaszínre festettük és kapott új lábakat is. Rajta a frissen elültetett monstera csemetém. A szaporításról egy korábbi cikkemben olvashattok.


Ez a falrész központi helyen van, mindenhonnan jól látni. Ide került egy naptár, az óra, és a csodálatos analóg időjárásjelző műszerem. Így mindig tudom csekkolni, hogy milyen nap van, hány óra, milyen az aktuális páratartalom...:)
Ha kérdésetek van, várom őket itt kommentben!

Folytatás következik! ;)


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page