top of page
  • katafont

Home office tervezés - 5 TIPP

Updated: May 2, 2021



Az elmúlt 1 év sokunk számára hozott változást és rendezkedtünk be teljes vagy részleges home office-ra. Egyik kedves barátnőm, Andi, az Á la Maison megálmodója, otthoni iroda tervezéssel foglalkozik, Instagram oldalán pedig hasznos tippeket, tanácsokat oszt meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes kialakítani munkaállomásunkat az otthonunkban. Ebben a bejegyzésben most Anditól olvashattok 5 szempontot, amelyek segíthetnek egy jól működő és kényelmes otthoni iroda, vagy dolgozósarok kialakításában, illetve a munkavégzés minőségének javításában.




1. Hol kapjon helyet az otthoni munkaállomás?


A legtöbb lakás nem arra van berendezve (még), hogy irodai munkavégzésre is alkalmas legyen, azonban egy kis fantáziával és kisebb változtatásokkal ki lehet alakítani erre egy egészséges, támogató környezetet. Ha kicsi a lakás és nem tudsz sehova berejteni egy kisebb íróasztalt (már egy 65 cm széles is elég lehet erre a célra), akkor az ebédlőasztal vagy a konyhapult is megfelel. Ebben az esetben nagyon fontos odafigyelni a szék magasságára! Lehet dolgozni ágyon fekve, kanapéra kucorodva, de hosszú távon mindenképp asztalnál ülve ajánlott, a gerinced, keringésed és látásod érdekében.



2. Milyen bútort/bútorokat érdemes beszerezni?


Ha egy bútort kell mondanom, amire ne sajnáld a pénzt, az egy jó, igényeidnek és méreteidnek megfelelően személyre szabható szék legyen. A szék fogja meghatározni hogyan ülsz. Az ahogy ülsz, pedig az izületeidre, szellemi frissességedre és a hangulatodra is hatással van. A jó munkaszék lehetővé teszi, hogy dinamikusan változtathasd az üléspozíciót, szinte mozgásra ösztönöz ülés közben. Természetesen más bútorokkal és kiegészítőkkel is támogathatod magad az egészséges munkavégzésben: állítható magasságú asztallal, derék- vagy lábtámasszal, stb.


Ezeket a székeket, sok-sok más irodai székkel és design kiegészítővel együtt itt tudjátok megvásárolni.




3. Munka közben tarts szünetet, lazíts, pihenj, mozgasd át magad!


Ha már a munkaszék és az ülésminőség fontosságát hangsúlyozom, akkor mindenképp meg kell említenem a mozgás jelentőségét is, munka közben. A hivatalos ajánlás az, hogy óránként 10 perc szünetet iktassunk be: állj fel, mozgasd meg a végtagjaidat. Menj és nyisd ki az ablakot -a gyakori szellőztetés felfrissít és ebben a vírusos időszakban kiemelten javasolt. Iktass be egy 10-15 perces home office jógát. Sétálj a parkban egyet, vagy biciklizz el ebédért, a lényeg, hogy mozogj gyakran, még ha csak pár percet is. Ez a szünet a szemednek is nagyon fontos, mert ilyenkor általában messzebbre kell fókuszálnod, mint a monitor nézése közben és nagyobb szögben is mozgatod.



4. Személyes munkatér otthon is!


A közérzetünk sokkal jobb, produktívabbak és kreatívabbak vagyunk, ha olyan környezetben vagyunk, ami kellemes érzésekkel tölt el. Akkor miért ne szentelnénk ennek nagyobb figyelmet? Vedd körbe magad több növénnyel, természetes anyaggal, textúrákkal, vidám vagy épp nyugtató színekkel. Persze mértékkel, nem kell minden kedves emléket a lakásból az asztalra pakolni: a szellős tér, rendszerezett környezet támogatja leginkább a rendezett munkavégzést.







5. Rendszer és rugalmasság


A home office lehetőséget ad arra, hogy munkádat rugalmasan végezd, ott és abban a napszakban, ami neked a legjobb. Be lehet közben rakni egy mosást, elszaladni a postára... ez azonban épp akkora veszélyeket rejt, mint amekkora ajándék. Ha ugyanis nem alakítasz ki valamilyen rendszert, ez a fajta szabadság elsodorhat a végletekbe. Pl. az egyik véglet, hogy fel sem állsz 12 órán keresztül az asztaltól, a másik pedig, hogy elúszol és nem haladsz a teendőkkel. Egyik sem jó. Ebben nagy segítségedre lehet ha szem előtt van a napi, heti teendők listája, tervezett pihenőkkel beiktatva. Erre tökéletesen alkalmas pl. egy fali rendszerező tábla, ahova kitűzheted, felírhatod a tennivalókat.




Ezt a fali rendszerező táblát, megtaláljátok nálam a Kata Font Home webshopban. Kétféle méretben elérhető a PIN OVAL és a PIN ROUND tábla is.


Remélem hasznos volt számotokra ez a cikk, ha kérdésetek van Home Office téren, bátran forduljatok Andihoz, itt találjátok az oldalát.


A fotókra kattintva eléritek azok eredeti forrását.


Csodás hétvégét mindenkinek,


Kata



0 comments
bottom of page