top of page
  • katafont

Monstera Deliciosa szaporítás


Mostanában szeretek növények szaporításával kísérletezgetni, bírom a dzsungel-hangulatot itt-ott a házban. Ezt a gyönyörű könnyezőpálmát pár éve vettem az ikeában, azóta szépen növöget. Nem kifejezetten kényes növény, a fényt szereti, a földjét mindig picit nedvesen kell tartani és a leveleit vízzel spriccelni, mert szereti a magas páratartalmat.

Eléggé megnőtt már a fő hajtás, ráadásul kb vízszintesen nőtt, nem is függőlegesen, alig bírta el a saját súlyát, így arra gondoltam levágok 2 kisebb darabot belőle, a levelek alatt, és beteszem vízbe gyökereztetni. Ha sikerül a szaporítás, lesz két új könnyező pálmám! Egy levelet hagytam az anyanövényen, aki meghálálta, hogy visszavágtam, rögtön hozott is egy új hajtást, és már jó helyen, a függőleges ágon. Ez látható a fenti fotón.

A vízbe tett darabok szépen elkezdtek gyökerezni, 3-4 hét múlva ekkora gyökeret hoztak. Az egyiket sötétebb, a másikat világosabb helyre tettem gyökerezni és a világosban gyorsabban nőttek a gyökerek, így azt már el is tudtam ültetni cserépbe.

Fontos, hogy amikor levágunk a fő ágból egy darabot, legyen rajta több levél és legyen ez egy erősebb, hosszabb (az enyém kb 10-15 cm-es volt) hajtás, mert csak ez tud szépen kigyökerezni.

Nálatok melyik növény a favorit? Van jó tapasztalatotok szaporítás terén?

Örülök ha megosztjátok itt kommentben! :)


Sziasztok,


Kata

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page