top of page
  • katafont

Otthoni rendszerezés kisgyerekkel - 5 TIPP

Updated: Dec 30, 2020A minap égen-földön kerestem a porszívónk egyik alkatrészét, mire hol találtam meg? Hát persze, hogy a gyerekek frissen épült bunkerében. Ez mindennapos sztori nálunk, két kicsi fiam van, imádnak mindent szétszerelni, eltüntetni. Akinek kicsi gyerekei vannak, az tudja, hogy az otthon rendbentartása szép kis kihívás elé tudja állítani a szülőket.


Ebben a posztban összegyűjtöttem 5 tippet, ami nekem segít abban, hogy nap mint nap átlássak a káoszon. Ezeket a pontokat mostanában én is igyekszem minél jobban beépíteni a napjainkba, és akkor talán majd egyszer rend lesz nálunk is. :)1. Kevesebb dolog (a szem előtt)


Ez nem egyszerű, ám hosszú távon nagyon kifizetődő...hogy is mondjam...gondolkodásmód. Azért hívom így, mert tulajdonképpen egy állandó más nézőpont vagy figyelmi-állapot kell ahoz, hogy ki tudjuk szűrni, hogy mi az ami elöl maradhat, mi az amit el kell pakolni és mi az amire már igazából nincs is szükségünk. Kisebb tárgyak vagy játékok esetében pl. jó módszer tud lenni az ha tárolókat használunk és meghatározzuk, hogy ezekből hányat nézünk szívesen nap mint nap, hány rekesz/doboz/kosár maradhat elöl. Ami ezekben elfér az maradhat, ami nem, azt el kell pakolni/szelektálni kell.


2. Csoportosítsunk!


Én mindig ezzel kezdem a rendrakást. Sokkal könyebb egy menetben elpakolni az egy csoportba tartozó dolgokat, mintha egyenként szaladgálok mindegyikkel, hogy a helyére tegyem.3. Mindennek legyen egy dedikált helye


Ha van helye a dolgoknak, sokkal könnyebben és gyorsabban megy a rendrakás. A helyüket az alapján lehet a legjobban meghatározni, hogy milyen gyakran használjuk őket. A gyakran használt tárgyakat könnyen elérhetővé kell tenni, a ritkábban használtak mehetnek a magasabban levő polcokra. Tároláskor is érdemes csoportokba rendezni és a csoportokhoz külön tárolókat/rekeszeket használni.


Viszont minden rendes háztartásban, éldegélnek olyan tárgyak is, amiknek nincs kategóriájuk és helyük sem, közismert nevükön: a kacatok. Erre is van megoldás, mégpedig a kacatos doboz. Rendrakás végén, én általában fogok egy üres dobozt (akár egy cipősdobozt) és teszek egy kört, hogy mi az aminek nem kell elöl lennie, viszont helye sincs sehol, és mind-mind beledobálom ebbe a dobozba. A kacatos dobozt érdemes gyakran szelektálni, üríteni, mert hajlamos NAGYON hamar megtelni.


4. Gyerek-barát rendszerezők


Ha szeretnénk, hogy a kicsik előbb-utóbb megtanulják maguk után elpakolni a dolgokat/játékokat, érdemes olyan rendszerező dobozokat, kosarakat beszerezni, ami számukra is kényelmesen és érdekesen használható. Itt gondolok arra, hogy lehetőleg ne legyenek éles sarkok rajta, ne boruljon rájuk, magasságban kényelmesen elérhető legyen nekik. Örömmel megtanulják a kategorizálást is, ha valahogy megkülönböztetjük azt, hogy melyik dobozba mi kerül, minek hol a helye.5. Rendrakó rutin


Akkor jöttem rá, hogy létezik ez a kifejezés, amikor azon kaptam magam, hogy esténként amikor rendet rakok a konyhában, nappaliban, ugyanolyan sorrendben pakolom el a dolgokat. Innentől erre a sorrendre tudatosan figyelek és azt kell mondanom, ez nagyban gyorsítja a folyamatot. Nagy vonalakban így néz ki az én rutinom: A mosogatnivaló edények összeszedésével, csoportosításával kezdem, így ezeket könyebb bepakolni aztán a mosogatógépbe. Ha ez megvan, beindítom a mosogatást, letörlöm a pultot, főzőlapot, étkezőasztalt. Ezután jöhetnek a földön maradt játékok, itt-ott ruhák, stb. A legvégén pedig egy gyors porszívózás és kész.


Nálatok milyen módszerek váltak/nem váltak be otthonrendszerezés terén? Rendet raktok napközben is vagy csak este? Ha van kedvetek írjátok meg kommentben! :)


Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnátok még a témában tőlem, nyomjatok egy szivecskét itt lent. :)


Sziasztok,


Kata0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page