top of page
  • katafont

Gardrób inspirációk - 5 TIPP a tervezéshez




Hamarosan itt a tavasz, előkerülnek a vékonyabb kabátok a szekrényből. A helyükre pedig mehetnek a téli vastag pufajkák, hogy ne is lássuk őket jövő novemberig. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem ez a tél vége időszak telik mindig a leglassabban, talán mert annyira várom már a jó időt, hisz olyan rég volt már az amikor nem kellett fázni kint a szabadban.


Amikor jön az új évszak, általában véghezviszek egy kisebb gardrób-rendszerezést. Egyrészt átnézem a ruhákat, kiválogatom ami már nem kell, elpakolom a téli holmikat, előszedem a tavaszi ruhákat. Másrészt átnézem a gardróbot a bútorok szempontjából: mi az amin lehetne kicsit javítani, upgrade-elni, esetleg milyen új kiegészítőket tudnék alkalmazni annak érdekében, hogy a mindennapok során átláthatóbb, rendezettebb képet kapjak a ruhákról.




A fenti fotókon a saját gardróbomból láthattok egy részletet, ahol a szekrény melletti falat egyfajta öltözködés-inspirációs felületté alakítottam POLKA fogasaim és PLAN vállfáim segítségével, így egymás mellé tudom tenni a különböző ruhadarabokat, kiegészítőket és egyben látom magam előtt a teljes outfitet. Ők a saját tervezésű termékeim, ide kattintva meg tudjátok vásárolni mindkettőt a Kata Font Home webshopban.


A cikk következő részében összeszedtem Nektek néhány gondolatot, ami gardrób szempontból jól jöhet, ha már meglévő gardróbodat szeretnéd jobban használni, és akkor is ha most tervezgeted épp az új gardrób szobádat vagy hálószobai gardrób sarkodat.



1. Gardrób a hálóban


Sok lakásban nem jut külön helyiség a gardrób számára, így a hálószobában vagy a dolgozószobában kerül kialakításra egy gardrób rész, amelyet vizuálisan el lehet választani, ha szeretnénk. Erre hoztam pár ötletet.




A fenti függöny-megoldás szerintem borzasztó elegánsan kombinálja az ablak előtti függönyt a gardrób szekrény-takaró funkcióval. Költséghatékony megoldás, mégis látványos eredményt ad: hálószoba és gardrób egy helyiségben, mégis tágas marad a térérzet, a hófehér textil miatt. A függöny sín egyébként az IKEA-ban is kapható.



A másik elterjedt megoldás tulajdonképpen a franciaágy fejvégének meghosszabbítása, a másik oldalán a plafonig érő gardróbszekrénnyel, itt maga az egyedileg készíttetett szekrény funkcionál térelválasztóként.



Ha a hálószobában van egy pici beugró (vagy tervezési fázisban még létrehozható), akkor különböző stílusú tolóajtókkal viszonylag egyszerűen le tudunk választani belőle egy mini gardróbot, így a hálószoba alapterületéből nem veszítünk, viszont lesz egy gardróbunk közvetlenül mellette.


Ezekhez a megoldásokhoz annyit fűznék még hozzá, hogy bár vizuálisan leválasztják a gardrób részt a hálószobától, azonban a hang terjedését nem gátolják, tehát amikor ilyen megoldást tervezünk, gondoljuk át, hogy mennyire zavaró pl. reggel, ha a párunk korábban kel / zörög / öltözködik. :)



2. Gardrób és dolgozószoba - 2IN1


Most, hogy sokan otthonról dolgoznak, és nem volt plusz egy felesleges szobájuk a home office számára, népszerű megoldás lett a gardróbszobában kialakítani a dolgozósarkot. A gardróbot inkább reggel és este használjuk, napközben viszonylag kicsi benne a forgalom, tehát nyugodtan lehet benne dolgozni. Elárulom, hogy nekem is a gardróbban van most a dolgozósarkom, lehet, hogy nem véletlenül születnek ruhákkal kapcsolatos termékeim! :)




3. Az én álomgardróbom


Ez a gardróbszoba nekem szerelem volt első látásra, megvan benne minden ami egy női gardróbba kell: sok-sok átlátható vállfás hely, sok fiókos tárolóval. Rengeteg hely a cipőknek, fésülködőasztal, nagy tükör, és mindez gyönyörű hófehér minimál stílusban, megspékelve egy vintage háromlábú fa székkel. Tökéletes.






4. Szabadon vagy ajtók mögött?


Ha ajtók mögé rejtjük a ruhákat, az mindenképp rendezettebb hatást kelt. Ha kicsi a hely, nyílóajtók helyett válassz tolóajtós megoldást, mert ez kevesebb helyet foglal, viszont ebben az esetben mindig lesz olyan része a szekrényednek amit nem látsz a tolóajtó miatt.

Az ajtókkal eltakart megoldás azt hiszem akkor célszerű főleg, ha pl a gardróbod egy másik helyiség részeként (pl. hálószoba vagy dolgozószoba funkcionál) Ha viszont rendelkezésedre áll egy egész gardrób szoba, akkor nem feltétlenül kell ajtókat használni.




TIPP: Az ajtókról egyébként nem kell rögtön döntened, később is megveheted és felszerelheted a szekrényre, vagy készíttethetsz egyedi ajtókat is. Hoztam néhány példát szép egyedi megoldásokra.




5. Polc, fiók vagy vállfás rész?


Szerintem a gardrób tervezésekor ez a legnehezebb feladat: kitalálni, hogy mennyi akasztós rész kell, hány fiók és hány polc. Ennek a pontos megtervezéséhez tisztában kellene lennünk a teljes ruhatárunkkal, melyik ruhadarabból mennyi van, stb. Dehát ezzel ki az aki képben van? Senki. :)



Most felvázolom Nektek, hogy én hogy kezdenék hozzá a gardróbszekrényem tervezéséhez, ha most állnék neki.


Kezdjük a vállfás részleggel. Itt, mindenképpen a 60 cm mély szekrényt javaslom, mivel ebbe oldalról lehet a vállfás darabokat beakasztani, így áttekinthető lesz. Ha a hely csak úgy engedi, persze lehet kisebb mélységű szekrényt is tervezni, ebbe viszont csak szemből lapjával lehet majd betenni a vállfákat. Attól függ mennyi helyünk van, olyan széles szekrényt tervezzünk be.


Ami a polcokat illeti, az a tapasztalatom, hogy a 60 cm mély polcoknak nem a legjobb a helykihasználása, olyan szempontból, hogy a hátsó részhez nem lehet jól hozzáférni. Így ide célszerű ritkábban használt vagy szezonon kívüli ruhákat pakolni. Megtehetjük viszont azt is, hogy fele mélységű polcokat tervezünk be a szekrénybe, így kevesebb pakolófelületünk lesz, viszont a polc teljes tartalma szem elé kerül és könnyebb lesz rendben tartani.



Ami viszont szerintem még egyel jobb megoldás, a polcokat fiókokra cserélni és Marie Kondo elve alapján álló rendben hajtogatva tárolni a ruhákat. Talán kicsit több időt vesz igénybe a hajtogatás, viszont sokkal könnyebben rendben tartható, átlátható és ha kiveszünk egy darabot nem omlik össze a rendszer, mint az egymásra tett ruhák esetében.


Ezen a ponton elérkeztünk oda, hogy a különböző rendszerezőkről is szót ejtsünk, viszont ez a téma szerintem önmagában megér egy bejegyzést, így ezekről a márciusi cikkemben olvashattok majd.


A fotók linkelve vannak, rájuk kattintva eléritek az eredeti forrásukat.


Mindenkinek csodás kora-tavaszi napokat kívánok!


Kata

0 comments
bottom of page