top of page
  • katafont

Gondolatébresztő terek - ritmusok & színek, formák




Ha - hozzám hasonlóan - vizuális típus vagy, bizonyára különösen érzékeny a szemed a látványra, ami eléd tárul, ha belépsz egy térbe. A látványon keresztül rögtön átjön a tér hangulata, a benne levő bútorok, az elrendezések, a formák, a színek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen érzést kelt benned az enteriőr.





Ha egy térben túl sok szín szerepel egymás mellett, vagy zsúfolásig vannak benne a bútorok vagy tárgyak, az általában zavaró tud lenni, hosszú távon nem kellemes benne tartózkodni. Egyszerűen sok az inger, az információ amit mind-mind fel kell dolgoznunk.





Korábban meséltem már Nektek arról, hogy egy kényelmes otthon - vagy bármilyen olyan környezet, ahol sok időt tölt az ember - berendezésekor érdemes észben tartani az üres terek, "fehér foltok" szerepét. A bútorok, lakberendezési tárgyak sokkal nagyobb hangsúlyhoz jutnak a térben, ha teret, levegőt hagyunk nekik.




Ha megtaláljuk azt a ritmust a térben, amiben számunkra szépen váltakoznak a "teli" és az "üres" foltok, az az érzelmeinken keresztül a gondolatainkra is hatással lesz, hiszen egy ilyen képet nézve a felesleges tárgyak, részletek nem terelik el a figyelmünket, hanem képesek leszünk tiszta fejjel, hatékonyabban gondolkodni, figyelni a fontos dolgokra.




Színek & formák


Ezt a gondolatmenetet folytatva nálam a fehér falfelület az örök favorit, itt-ott neutrális színekkel (szürke, fekete, fehér) és természetes textúrákkal (fa, rattan, filc, stb) árnyalva a képet. Ami a színeket illeti, egy-egy színes falszakaszt vagy berendezési tárgyat szépen kiemel a semlegesebb színű környezet. Ezek színfoltként megjelenítve abszolút fel tudják dobni a teret.





A formák esetében a "kevesebb több" elv mentén haladva az egyszerűbb, letisztult formavilág nyugodt, biztonságos hangulatot áraszt, míg a részletesebb, szabálytalanabb formák inkább izgalmas, élénkítő hatással bírnak. Attól függően, hogy milyen hangulatot szeretnénk létrehozni az adott térben, megfelelő színű és textúrájú tárgyakkal, mobíliákkal olyan képet festhetünk, amely aztán személyre szabottan teszi boldoggá a tulajdonosát.


A képek forrását rájuk kattintva éritek el.




Kata

.

0 comments
bottom of page