top of page
  • katafont

Kőminták a lakberendezésben



Napjainkban az otthonunk a mindennapi élet meghatározó helyszíne. A biztonságon, kényelmen túl, feltöltődést és kikapcsolódást is biztosító környezetet úgy érdemes kialakítani, hogy időtálló stílust hozunk létre, fűszerezve a saját személyiségünket tükröző elemekkel.


A burkolatokon túl egyre több felületen válik népszerűvé a különböző kőmintázatok használata, amit én személy szerint nagyon preferálok. Egy kő minta szerintem rendkívül elegáns ugyanakkor natúr, tiszta, természetes hatást kölcsönöz, színben pedig rengeteg féle kombináció közül választhatunk. Napjainkban a márvány és a terrazzo a legnépszerűbb minták, amelyek megjelennek a lakberendezésben. Ezek mellett érdemes szót ejteni a beton burkolatokról, felületekről, amelyek régóta az építészek, belsőépítészek kedvencei közé tartoznak.



Beton burkolaton általában a látszóbeton padló vagy falburkolatot értjük. Itt a beton felületi minősége a speciális öntési technológiának köszönhetően szép, strapabíró és könnyen takarítható lesz.



Betonból készülhetnek beltéri bútorok és különböző szaniterek is, ezek csodásan kombinálhatóak a színben hasonló monokróm márvány vagy terrazzo burkolatokkal. A végeredmény rendkívül egyedi stílust eredményez.



Márvány burkolatból a legnépszerűbb a fehér és a fekete márvány, ezek többnyire monokróm, tehát fehér-szürke-fekete színből állnak, vannak azonban sárgásabb, barnásabb árnyalatba hajló változatok is. Mint minden burkolatot, érdemes ezt is személyesen megnézni, megfogni, mielőtt nagyobb mennyiséget rendelünk belőle. A nagy méretű 60x120-as greslaptól kezdve egészen mozaik méretig elérhető belőle minden méret.




A falburkolaton túl, konyhai vagy fürdőszobai pultot is gyakran készítenek belőle. Erről azt érdemes tudni, hogy az igazi márvány viszonylag érzékeny a hőre és elszíneződésre is hajlamos a maga natúr mivoltában, így ezeket a felületeket a konyhában különböző márvány hatású műkövekkel szokták helyettesíteni, pl TechniStone vagy Neolith . A másik lehetőség, ami árban valamivel kedvezőbb, az az akril kompozit lapok használata, mint pl a Kerrock vagy a Corian . Mindkét anyag létezik sokféle mintával, rengeteg színvariációban. De ha valaki mégis inkább a természetes kövek közül szeretne választani, ezek közül a gránitnak a legjobbak a hő- és kopásállósági tulajdonságai.





Végül jöjjön az utolsó kőminta, a Terrazzo, amely ma reneszánszát éli, hiszen már a 70-es években is nagy népszerűségnek örvendett. A márvány magasztos, elegáns megjelenése mellett a Terrazzo inkább a laza, bohó stílus kedvelőinek szól. Számtalan színvariációban megtalálható a monokróm fekete-fehértől kezdve a szuper színes változatokig. A hidegburkolatokon túl a márványhoz hasonlóan a terrazzo-ra is vannak anyag alternatívák, amelyek táblás kiszerelésben kaphatók, a fent említett gyártók oldalán megtaláljátok őket.






Amellett, hogy a fürdőben, konyhában népszerű fal - és padlóburkolatként jelenik meg, készülhet belőle pult, asztallap, és különböző bútorok, lakberendezési tárgyak is. A terrazzo mintájú anyag általában valamilyen folyékony kötőanyag (akril polimer vagy műgyanta, esetleg beton) és egy kisebb/nagyobb szemcsés formátumú zúzalék anyag keverékéből jön létre, a zúzalék lehet pl. kő vagy üveg is.




Formatervezőként engem is magával ragadott a terrazzo-szerelem, így találtam rá erre az anyagában mintás akril kompozit anyagra, amelyből létrejött a legújabb termékem. A fent látható POLKA TERRAZZO fali fogas szettet kizárólag nálam, a Kata Font Home webshopban tudjátok megvásárolni. Ha szeretnétek belőle, nézzetek szét a shop-ban vagy keressetek bátran e-mailben is .


A képek forrásáért katt a képre.


Csodás tavaszi napokat Nektek! :)


Kata



0 comments
bottom of page